Tüm tetikleyicilerden kaçamazsınız ve tetikleyicilerle başa çıkmayı öğrenmek biraz zaman alır.

Bu nedenle sigara krizi başladığında sigara içme isteğini yenmek için bir planınızın olması önemlidir.

Krizler genellikle 5-10 dakika kadar sürer. Rahatsız edici olabilirler, ama geçmesini beklemeye çalışın. Krizle başa çıkmak için yapabileceklerinizin listesini yapın. İşte deneyebileceğiniz birkaç seçenek.

Destek Alın

Birine telefon edin ya da mesaj atın.
Birine telefon edin ya da mesaj atın. Krizle tek başınıza baş etmek zorunda değilsiniz. Sizi sevenlerden nasıl destek alabileceğinizi öğrenin.
Sağlık Bakanlığı sigara bırakma hattını arayın.
Sağlık Bakanlığı sigara bırakma hattını arayın. Sigarayı bırakmak için ALO 171 hattını arayarak bir uzmanla iletişime geçin.

Sigarayı Bırakma Nedenlerinizi Düşünün

Nedenlerinizi gözden geçirin.
Nedenlerinizi gözden geçirin. Sigarayı neden bırakmak istediğinizi kendinize hatırlatın. Bu sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak güçlü bir motivasyon kaynağı olabilir.
Tasarruf edeceğiniz miktarı hesaplayın.
Tasarruf edeceğiniz miktarı hesaplayın. Sigara pahalıdır! Tasarruf edeceğini miktarı toplayın ve o parayla ne yapacağınıza karar verin. Bu hem motive olmak için, hem de kriz sırasında dikkatinizi dağıtıp zaman geçirmek için harika bir yöntemdir.

Krizler sadece birkaç dakika sürer! Kriz anında dikkatinizi dağıtmak için bir yöntem bulun.

Kendinizi Meşgul Edin

Ağzınızı meşgul edin.
Ağzınızı meşgul edin. Bir sigara yakmak yerine bir sakız çiğneyin. Yanınızda sert şeker taşıyın. Daha fazla su için.
Başka bir şey yapın.
Başka bir şey yapın. Bir sigara krizi başladığında ne yapıyorsanız hemen bırakın ve başka bir şey yapmaya başlayın. Sadece rutininizi değiştirmek bile krizi atlatmanıza yardım edebilir.
Yürüyüşe ya da koşuya çıkın.
Yürüyüşe ya da koşuya çıkın. Ya da birkaç kez merdivenden çıkıp inin. Kısa kısa da olsa fiziksel aktivite yapmak genel enerji seviyenizi artırıp krizi aşmanızı sağlayabilir.
Yavaş ve derin nefes alın.
Yavaş ve derin nefes alın. Krizinizi nefes alıp vererek yenin. Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin. Bunu 10 kez veya kendinizi daha sakin hissedene kadar tekrar edin.

Sigara İçilmeyen Alanlara Gidin

Bir kamusal alanı ziyaret edin.
Bir kamusal alanı ziyaret edin. Çoğu kamusal alanda sigara içmek yasaktır. Sinemaya, bir dükkâna veya sigara içmenizin yasak olacağı başka bir yere gidin.
Zaten yaptığınız şeyleri yapın.
Zaten yaptığınız şeyleri yapın. Daha önceden sigara içilmeyen bölgelerdeyken kendinizi nasıl idare etmiştiniz? Bir sonraki kriziniz başladığında aynı yöntemleri uygulamayı deneyin.

“Son sigaranızdan beri geçen her gün (dakika) sizi daha güçlü kılar.”

Nikotin Yerine Koyma Tedavisini Deneyin

Nikotin yerine koyma tedavisi (NYKT) uygulasanız bile başa çıkması zor sigara krizleriniz olabilir. Bu krizleri aşmak için hem sakız ve pastiller gibi kısa sürede etki eden bir NYKT, hem de nikotin bantları gibi uzun sürede etki eden bir NYKT kullanmayı düşünebilirsiniz.

Pes Etmeyin

Sigara içme isteğinizi yenmek için ne yapmanız gerekiyorsa yapın. İşinize yarayanı bulana kadar farklı yöntemler denemeye devam edin. Ama ne yaparsanız yapın sigara içmeyin. Bir nefes bile!
Krizlerle baş etmenize yardımcı olan bazı ipuçlarınız mı var?

Yavaş ve derin nefes alın.

Krizinizi nefes alıp vererek yenin. Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin. Bunu 10 kez veya kendinizi daha sakin hissedene kadar tekrar edin.